Hvad er en "racekat" ?

Forbrugernævnet har den definition, at en racekat er en kat, der er avlet af to stambogsførte katte. I Danmark findes der to store organisationer der udfører dette, Felis Danica og Tica. Hvoraf FD er den største og ældste.

Alle katte er dejlige dyr og alle fortjener et godt langt liv, ligegyldigt om det er huskatte eller racekatte, men vi, der har valgt at opdrætte og sælge racekatte, gør det under kontrollerede former. Loven siger, at killinger tidligst må flytte fra moderen når de er 12 uger gamle, de skal ligeledes vaccineres før udlevering . Det anbefales at der laves en kontrakt mellem køber og sælger, for at undgå der kan opstå tvister.

Opvæksten af killinger er så afgørende for, om det bliver tillidsfulde kælne familiemedlemmer, derfor  anbefaler vi altid et godt forhold mellem køber og sælger. Her under er der en beskrivelse af de racer der ses på den pågældende dag, det vil så være muligt at få en lille snak om racens specifikke kendetegn med opdrætter.

Abyssinier

Den oprindelig løvefarvede livlige lille kortshårskat med usædvanlig stor personlighed. Nu fås den i flere farvevarianter med og uden sølv, men alle med den korte glatte ”tickede” pels. En meget legesyg kat der nok skal fortælle familien og rangordenen i huset. Elegant i sit udseende og dejlig i sit væsen. Pelsplejen består af jævnlig let børstning i fælleperioder.
Hellig Birma

Måske Rolls Roycen blandt racekatte, fordi dens aftegninger i korrekt udgave er så svære at opnå. Den halvlange silkeagtige pels er ret nem at have med at gøre, men naturligvis er der noget pelspleje i fælleperioderne. Alle Birmaer er maskede og har derved blå øjne. Farverne er mangfoldige og de findes også i stribede og skildpaddemønstrede varianter. En kat der helst må have selskab af enten en anden kat eller et andet dyr, hvis man er udearbejdende.
Somali

En smuk variant af Abyssinieren er Somalien, her er pelsen bare lidt længere men ellers i samme kvalitet og farvevalg. Også temperamentet er i det store og hel det samme.
Burmilla

Burmillaen er en relativ ny race, fremkommet ved at krydse Burmeseren med Chincilla Perser. Den har arvet Burmeserens dejlige sind. Det er en familiekat som er legesyg. Som det ses er det en korthårskat med relativ nem pelspleje. Farven er hvid med sort chincilla-tipping eller golden med mørk tipping – dvs. det yderste af hårene har en mørk farve.
British

”Bamsekatten” vil nogen mene, for her er tale om en ret stor kat med et dejligt rundt hoved, lidt små ører og kort ”teddy-pels”.  Oprindelig fandtes den kun i den ”blå” farve, men et stort avlsarbejde har bragt andre farver og mønstre frem. Den har flotte ravfarvede øjne. En meget populær race indenfor korthårsgruppen, der nu også findes i en laghårsvariant.
Norsk Skovkat

Den Norske Skovkat er nok den første halvlanghårede race med stor udbredelse i Danmark. Den har et trekantet hoved med lige næse og flotte store ører. Også her er der et stort udvalg efter smag og behag i farver og mønstre. Pelsen er lidt grovere end hos Maine Coon, og måske lidt nemmere at holde. Også her en kat med et årvågent udtryk, legesyg i de unge dage og ellers glad for selskab.
Europé

Vores kendte huskat i en kontrolleret form. Dygtigt avlsarbejde har frembragt flotte varianter i mange farver og mønstre.  Dejligt kort pels tæt liggende til kroppen; øjenfarver svarer til farven på pelsvarianten. En livlig kat der passer fint sammen med børn og andre dyr. 
Maine Coon

Fra USA kommer den store halvlanghårede kat med den løveagtige hovedform og meget fine silkeagtige pels. Det er i dag én af de mest populære racer, den findes også i et stort udvalg af farver og mønstre, flere ses her på udstillingen. Pelsen er ret nem at holde, men man skal være forberedt på noget pelsarbejde i fældningstiderne. Et vågent og nysgerrigt temperament, med stor kærlighed til andre katte, hunde og naturligvis familien.
Sibirsk Kat

Den Sibiriske kat er en mellemstor halvlanghåret kat, der findes i næsten alle farvevarianter undtagen masket. Pelsen har kraftig blød underuld og noget grovere dækhår, en ret nem pels at holde. Opdrættet er ret nyt i Danmark, er man interesseret bør man tale med opdrætterne, så man får et indblik i deres temperament. 
Exotic

En korthårsudgave af Perseren der også findes i et fantastisk udvalg af farver og mønstre. En Perser i fuld kondition er vel noget af det smukkeste man kan se, men der kræves en del pelspleje, og er man ikke til det, skulle man måske væge en Exotic - den korthårede variant af samme kattetype! Temperamentet er ens på begge varianter, rolige men legesyge i de unge år.
Siameser

Den måske bedst kendte racekat. Den slanke orientalske kat med den tydelige maske og de dybe blå øjne. I dag en meget ekstrem kat af ydre, men stadig med det kendte talende kælne temperament. Pelsen er ultra kort og tæt liggende og fås nu i mange maskevarianter. I fælleperioderne er der også her nogen pelspleje, men den må ellers siges at være nemt overstået. Den halvlanghårede variant af Siameseren kaldes Balineser, den har en anelse længere pels, men især halen viser differancen !
Burmeser

En gammel race indenfor korthårsgruppen, der også findes i mange farver, men kun som fuldfarvet og ikke sølv, eneste tilladte mønster er ”skildpadde&rdquo" altså trefarvet. En pragtfuld skinnende tætliggende pels der er nem at holde. Et godmodigt temperament, glad for både mennesker og andre dyr.
Kurilean Bobtail Langhår

Også en meget lidt udbredt race her men dog i fremgang; findes i både korthårs-og langhårsvariant og opdrættes i alle farver og mønstre på nær maskede. Det specielle ved racen er den lille pompon hale som også kendes fra Japanese Bobtail.
Orientalsk Korthår

Den fuldfarvede variant af Siameserne kaldes Orientaler og her er der tale om samme ydre, men med farve på hele pelsen og grønne øjne. Ellers samme temperament og pelsstruktur som hos Siameserne.
Perser

Her er tale om en af de kendteste katteracer der har været avlet i mere end 100 år; nu i næsten alle farver og variationer !En rolig kat der nyder sit menneskes kærlige omsorg. Den flotte pels kræver en del pleje, men katten nyder opmærksomheden. Det er ligeledes en meget børnevenlig kat, specielt hvis den fra begyndelsen er vænnet til kæl og leg.